OBRTNICI IZ KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE PROSVJEDUJU ZATVARANJEM UGOSTITELJSKIH OBJEKATA - Obrtnička Komora Koprivničko-križevačke županije
Disable Preloader

Novosti

Članovi Ceha pozivaju sve ugostitelje da se pridruže prosvjedu na način da zatvore svoj ugostiteljski objekat 24.06.2009.g.

Ceh ugostitelja Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije na svojoj sjednici održanoj dana 27. svibnja 2009.g. razmatrao je učinke Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda ili «popularno» nazvani Zakon o zabrani pušenja na obavljanje djelatnosti ugostiteljstva. U raspravi je istaknuto da su već sada vidljivi negativni učinci Zakona na način da je u ugostiteljskim objektima koji nemaju terase promet smanjen od 20 do 80%. Smanjenje prometa u drugim ugostiteljskim objektima očekuje se prilikom pogoršanja vremena, a naročito u jesenskim i zimskim mjesecima. Pored ovih učinaka, uočeni su i drugi problemi kao što je slučaj da su lokali prazni, a terase pune što izaziva veću buku (problem sa susjedima) i problem održavanja čistoće prostora ispred lokala. Ulaganje u lokale (oprema, zaštita od buke i sl.) postalo je promašena investicija i bacanje teško zarađenog novca. Uočeno je nejednako tumačenje Zakona u različitim dijelovima Republike Hrvatske i od različitih sanitarnih inspektora, a posebno je nejasno definirano što je to terasa na kojoj se smije usluživati hrana i piće, a da je istovremeno dopušteno pušenje. Pored navedenog, posebno je došla do izražaja nelojalna konkurencija neregistriranih objekata gdje se pružaju ugostiteljske usluge, a gdje nitko ne nadzire Zakon o zabrani pušenja («društveni domovi» - svadbe, zabave itd.; «sportski klubovi» - razna druženja; «lovačka društva» i slične udruge). Zbog nabrojanih problema zaključeno je da će doći do velikog zatvaranja ugostiteljskih objekata i otpuštanja radnika pa stoga nužno treba promijeniti neke odredbe navedenog Zakona. Ugostitelji Koprivničko-križevačke županije predlažu da se uvede «austrijski model», odnosno da se objekti do 50 m2 mogu opredijeliti da li su za pušače ili za nepušače.

U svezi s navedenim, Ceh ugostitelja Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije donio je slijedeće Zaključke:

1. Traži se žurno sazivanje sjednice Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore na kojoj će obvezno biti nazočni predsjednici Cehova ugostitelja Područnih obrtničkih komora sa jedinom točkom dnevnog reda «Organiziranje aktivnosti za promjenu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda»

2. Traži se od Hrvatske obrtničke komore pokretanje postupka za ispitivanje ustavnosti navedenog Zakona.

3. Ugostitelji članovi Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije će u znak prosvjeda zatvoriti na jedan dan ugostiteljske objekte i to 24. (srijeda) lipnja 2009.g. a pozivaju i sve ostale ugostitelje iz Koprivničko-križevačke županije i drugih županija u Republici Hrvatskoj da se na taj dan pridruže prosvjedu i zajedničkim snagama pokažu da podržavaju promjene Zakona.

4. U ugostiteljskim objektima u Koprivničko-križevačkoj županiji bit će organizirano potpisivanje Peticije za izmjenu Zakona, a na dan 24. lipnja 2009.g. Kada budu zatvoreni ugostiteljski objekti potpisivanje će biti organizirano na središnjim trgovima u 3 grada: Koprivnica, Križevci i Đurđevac. Pozivamo sve one koji podržavaju promjene Zakona da potpišu Peticiju, a predlažemo i drugim Komorama da organiziraju potpisivanje Peticije na svom području.


Natrag
scroll to top