NASTAVAK OBRAZOVANJA ZA UČENIKE KOJI SU ZAVRŠILI TROGODIŠNJE OBRAZOVNE PROGRAME - Obrtnička Komora Koprivničko-križevačke županije
Disable Preloader

Novosti

Stupio je na snagu novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (N.N. 86/2012) kojim se omogućava svim učenicima koji završavaju trogodišnje programe nastavak školovanja na račun državnog proračuna.

Prema navedenom Zakonu, učenici koji su stekli nižu stručnu spremu imaju pravo na nastavak školovanja kako bi stekli srednju školsku ili stručnu spremu. Isto tako, učenicima koji su završili obrazovni program u trajanju tri godine omogućava se da u roku godine dana od završetka strukovnog programa nastave školovanje u statusu redovitog učenika.

Učenik koji želi nastaviti svoje obrazovanje dužan je u pisanom obliku priopćiti srednjoj školi namjeru nastavka obrazovanja najkasnije u roku od godine dana od dana stjecanja prve kvalifikacije. Učenik koji je upisan u viši razred kao redoviti učenik obvezan je pratiti nastavu tijekom cijele godine i sudjelovati u svim obvezama i aktivnostima kao i ostali učenici u razrednom odjelu. Ova izmjena rezultat je rada HOK-a koji je u okviru aktivnosti na Zakonu o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru uporno inzistirao na omogućavanju vertikalne prohodnosti učenika koji završavaju trogodišnje programe obrazovanja.

Natrag
scroll to top