PROMJENE ZAKONA O PDV-U I MOGUĆNOSTI IZLASKA IZ SUSTAVA PDV-a - Obrtnička Komora Koprivničko-križevačke županije
Disable Preloader

Novosti

Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije obavještava obrtnike iz Koprivničko-križevačke županije i druge poduzetnike o promjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine broj 22/12) propisano je da od 1. siječnja 2013. godine obvezni prag za upis u registar obveznika poreza na dodanu vrijednost iznosi 230.000,00 kuna, pa porezni obveznici koji ispunjavaju propisane uvjete mogu podnijeti zahtjev za brisanje iz registra poreza na dodanu vrijednost od 1. siječnja 2013. godine.

Ovaj propis primjenjuje se i na obveznike koji u 2012.godini nisu ostvarili primitke veće od 230.000,00 kuna. Oni mogu zatražiti brisanje u registru obveznika PDV-a do 15. siječnja 2013.godine.

Obveznici koji su na vlastiti zahtjev upisani u registar temeljem rješenja Porezne uprave mogu izići iz sustava PDV-a tek nakon isteka roka od 5 kalendarskih godina.

Obveznici prilikom izlaska iz registra moraju napraviti konačni obračun PDV-a u koji moraju uključiti sve izlazne i ulazne račune bez obzira da li su plaćeni ili ne. Isto tako, moraju unijeti ispravak pretporeza za dugotrajnu imovinu za koju je korišten odbitak pretporeza, a za preostale zalihe robe, sirovina i materijala ne nastaje obveza za obračun i plaćanje poreza na dodanu vrijednost.

Obrtnici koji iziđu iz sustava PDV-a mogu istovremeno podnijeti zahtjev za paušalno oporezivanje ukoliko odluče da je to za njih povoljnije i ukoliko Zakon o porezu na dohodak ne isključuje njihovu djelatnost.

U slučaju potrebe za dodatnim pojašnjenjima pozivamo obrtnike da se obrate Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije ili Udruženjima obrtnika Koprivnica, Križevci i Đurđevac.

Opširniji tekst možete pročitati u dokumentu u privitku.

Natrag
scroll to top