SASTANCI SA ČLANOVIMA ISPITNIH KOMISIJA ZA POLAGANJE KONTROLNIH ISPITA - Obrtnička Komora Koprivničko-križevačke županije
Disable Preloader

Novosti

U ponedjeljak, 11. ožujka, održani su sastanci sa članovima ispitnih komisija za polaganje kontrolnih ispita u Križevcima i Đurđevcu. Nakon sastanka u Koprivnici, održani su i sastanci u Srednjoj školi “Ivan Seljanec” i Strukovnoj školi Đurđevac gdje se također odazvao velik broj obrtnika članova komisija te voditelji praktične nastave u školama.

Uz glavnu temu sastanka, provođenje ispita iz javnih ovlasti Komore, okupljeni su ukazali i na još neke aktualne probleme u strukovnom obrazovanju. Bilo je riječi o problemima kao što su radno vrijeme učenika koji se školuju za ugostiteljska zanimanja, izdavanje liječničkih svjedodžbi o zdravstvenoj sposobnosti učenicima koji nisu u mogućnosti obavljati određene poslove, upisivanje učenika s posebnim potrebama i učenika koji su završili osnovnu školu po prilagođenom program te velik broj opravdanih izostanaka učenika. Kao jedan od razloga za loš uspjeh učenika ponovno je istaknuta činjenica da se u strukovne škole većinom upisuju učenici koji nisu sigurni u odabir zanimanja te učenici sa lošim uspjehom na kraju osnovnog školovanja koji nisu u mogućnosti upisati željeno zanimanje. Od strane voditelja praktične nastave iznesena je primjedba na činjenicu da većina učenika ima odlične ocjene iz praktičog dijela naukovanja, a na ispitima se ističe da znanja nisu na potrebnoj razini. Dogovoreno je da će Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije uputiti dopis svim licenciranim objektima te od njih tražiti da se učenike realno ocjenjuje te da se u radnoj mapi evidentiraju stvarno odrađeni sati praktične nastave.

Zaključeno je kako su ovakvi sastanci potrebni te bi ih trebalo redovito održavati kako bi sve strane uključene u strukovno obrazovanje imale priliku iznijeti svoje viđenje problema te kako bi se uočeni problemi počeli rješavati. Na kontrolnim i pomoćničkim ispitima potrebno je realno vrednovati pokazano znanje, uočiti eventualne nedostatke u ostvarivanju ciljeva i zadaća naukovanja te potaknuti učenike da svladaju vještine koje im nedostaju prije polaganja pomoćničkog ispita.


Natrag
scroll to top