U OKVIRU PROJEKTA „HOĆU BITI VJEŠT(Đ)AK“ ODRŽANE SU MOTIVACIJSKE RADIONICE ZA RODITELJE I UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA U KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKOJ ŽUPANIJI - Obrtnička Komora Koprivničko-križevačke županije
Disable Preloader

Novosti

 


Voditeljica projekta Jasmina Sinovec i projektna asistentica Kristina Kovač provodile su motivacijske radionice za učenike i roditelje u osnovnim školama Koprivničko-križevačke županije. Putem održanih motivacijskih radionica nastojalo se utjecati na smanjenje nesrazmjera između mogućnosti obrazovanja i potreba na tržištu rada, a i doprijeti do roditelja na način da se smanje postojeće predrasude prema deficitarnim obrtničkim zanimanjima.


Voditeljica i projektna asistentica istaknule su prednosti upisa u deficitarno zanimanje: mogućnost bržeg zaposlenja po završetku školovanja, mogućnost stipendiranja, financijska neovisnost otvaranjem vlastitog obrta/poduzeća te nastavak tradicije obrtništva i sl.


U periodu od 16. veljače do 23. svibnja 2016.g. održano je 27 motivacijskih radionica učenicima osnovnih škola iz Koprivničko-križevačke županije. Anketirano je ukupno 789 učenika, od kojih je 227 pokazalo interes za upis u deficitarna obrtnička zanimanja, tj. 28,77 %. Učenici su najviše zainteresirani za upis u sljedeća zanimanja: kuhar, automehatroničar, slastičar, konobar i strojobravar. Najmanje učenika je zainteresirano za upis u zanimanja: plinoinstalater, limar, tesar, vodoinstalater i tokar.


Do 30. svibnja 2016.g. provedeno je ukupno 18 motivacijskih radionica za roditelje i anketirano 506 roditelja. Broj roditelja koji bi podržali upis svog dijeteta u deficitarno obrtničko zanimanje je 193 odnosno 38,14%. Zanimanja za koja su roditelji pokazali najviše interesa su: kuhar, automehatroničar, slastičar, konobar i elektromehaničar. Za zanimanja autolimar, tokar, zidar, vodoinstalater, pekar i tesar roditelji su pokazali najmanji interes.


Natrag
scroll to top