COVID-19 - PREPORUKA ZA PRIJEVOZNIKE - Obrtnička Komora Koprivničko-križevačke županije
Disable Preloader

Novosti

U posljednjoj izmijenjenoj uputi o postupanju s osobama koje su prije ulaska u Hrvatsku boravile na području zahvaćenom epidemijom COVID-19 ili bile u kontaktu s oboljelima od COVID-19 definiran je Postupak s osobama, strancima i hrvatskim građanima koji zbog posla prijevoza višekratno dolaze u Hrvatsku radi utovara/istovara robe i napuštaju Hrvatsku isti dan i hrvatskim građanima koji zbog posla prijevoza višekratno odlaze u zahvaćena područja.

Za navedene osobe koje su unazad 14 dana boravile u Kini, Hong Kongu, Japanu, Iranu, Singapuru, Južnoj Koreji te doputovali u Hrvatsku iz talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Južni Tirol, Marche, Emilia Romagna i Pijemont i okruga Heinsberg u njemačkoj saveznoj državi North-Rhine-Westfalia (popis zemalja podložan je učestalim promjenama, potrebno je pratiti razvoj situacije) provodi se zdravstveni nadzor.

Propisan je sljedeći postupak zdravstvenog nadzora: 
- Granični sanitarni inspektor i/ili sanitarni inspektor Područnog ili Središnjeg ureda Državnog inspektorata će nakon provedenog anketiranja autoprijevoznika putem upitnika, a time i potvrde da nisu bolesni i da nisu bili u kontaktu s oboljelim od bolesti uzrokovane novim koronavirusom (SARS-CoV-2) izdati rješenje o podvrgavanju zdravstvenom nadzoru.
- Autoprijevoznik će se javiti s tim rješenjem teritorijalno nadležnom epidemiologu, prema mjestu stanovanja ako je hrvatski državljanin, a prema mjestu obavljanja utovara/istovara u Hrvatskoj ako je stranac.
- Ako se osoba ne javi sama epidemiologu, epidemiolog će kontaktirati osobu na temelju rješenja graničnog sanitarnog inspektora i/ili sanitarnog inspektora Područnog ili Središnjeg ureda Državnog inspektorata.
- Zdravstveni nadzor ovih osoba nema vremensko ograničenje, tj. traje cijelo vrijeme dok se područje u koje osoba vozi poslom ili iz kojega osoba dolazi poslom, smatra područjem zahvaćenim epidemijom COVID-19 bolesti. Provodi se na način da epidemiolog u prvom kontaktu objasni osobi mjere čuvanja zdravlja u zahvaćenom području i mjere smanjenja rizika od širenja eventualne infekcije na osobe u kontaktu u Hrvatskoj te obavezu javljanja u slučaju razvoja bolesti.

Osobi treba jasno dati do znanja da u slučaju bilo kakvih znakova bolesti dišnih puteva mora ostati kod kuće i javiti se teritorijalno nadležnom epidemiologu telefonom. Potrebno je osigurati mogućnost izostanka s posla – privremena nesposobnost za rad za one koji imaju simptome infekcije dišnih putova, imaju povišenu temperaturu, grlobolju, kratak dah i kašlju. Dakle, nakon što vozač dobije rješenje, javi se epidemiologu, dalje normalno radi, a sve pod uvjetom da nema nikakvih simptoma. U dogovoru s epidemiologom, definira se dinamika javljanja, naravno pod uvjetom da vozač u cijelom tom razdoblju nema nikakvih simptoma ili tegoba. Važno je naglasiti da mora imati sa sobom rješenje koje je dobio kad se vraćao iz zaraženog područja, a kako bi granični policijski službenik vidio da je vozač već pod nadzorom i da ga ne treba više upućivati kod inspektora.

Cjelokupan dokument Preporuke HZJZ o postupanju poslodavaca i radnika koji zbog obavljanja prijevozničke djelatnosti višekratno odlaze u područja zahvaćena epidemijom COVID-19 možete pronaći u prilogu ovog teksta.

S obzirom na epidemiološku situaciju, stanje se brzo može mijenjati, pa se i ove preporuke mogu promijeniti, stoga pratite mrežne stranice HZJZ-a (www.hzjz.hr) i Ministarstva zdravstva (www.zdravlje.gov.hr) na kojima se svakodnevno objavljuju ažurirani podatci vezano uz koronavirus, kao i mjere prevencije:
https://zdravstvo.gov.hr/koronavirus-i-mjere-prevencije/4952
https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/
https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/pitanja-i-odgovori-o-novomkoronavirusu-2019-ncov/


 Natrag
scroll to top