U prostorima sportske dvorane Gimnazije I. Zakmardija Dijankovečkog u Križevcima " />
SVEČANO OTVOREN 24. OBRTNIČKI I GOSPODARSKI SAJAM KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE - Obrtnička Komora Koprivničko-križevačke županije
Disable Preloader

Novosti

U prostorima sportske dvorane Gimnazije I. Zakmardija Dijankovečkog u Križevcima svečano je otvoren 24. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije, najvažnija županijska manifestacija posvećena promociji obrtništva i poduzetništva. U tri dana trajanja manifestacije svoje će proizvode i usluge posjetiteljima i potencijalnim poslovnim partnerima predstaviti 200-tinjak izlagača iz Hrvatske i inozemstva.


Okupljene je na početku svečanosti otvorenja pozdravio predsjednik Organizacijskog odbora sajma i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji je uputio zahvale svima uključenima u organizaciju, a posebno domaćinu Gradu Križevcima, Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije koja je nositelj tehničke organizacije Sajma, partneru manifestacije Varaždinskoj županiji, pokrovitelju Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.


„Veseli nas što smo okupili brojne izlagače kojima želim mnogo uspjeha u promociji i stvaranju novih poslovnih kontakata. Tema ovogodišnjeg sajma je „Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije“, a obzirom na to koliko energetska kriza s kojom smo suočeni utječe na naše živote, posebno na sektor gospodarstva, nadamo se kako ćemo aktivnostima koje smo pripremili doprinijeti boljoj informiranosti poduzetnika i obrtnika“, kazao je župan te dodao kako važnu ulogu u razvoju naše županije, kao i drugih područja, imaju sredstva Europske unije, spomenuvši kapitalne infrastrukturne investicije te projekte u sklopu Razvojnog sporazuma sjevernih županija, koji će građanima osigurati veću kvalitetu i standard života te pozitivno utjecati na sektor gospodarstva.“ Župan se osvrnuo i na gospodarstvo Koprivničko-križevačke županije, sa zadovoljstvom istaknuvši kako se nastavlja trend povećanja broja registriranih obrta, kojih posluje ukupno 1.800 u različitim djelatnostima.


Sajam je svečano otvorila ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ujedno i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, koja je poručila: „Sajamska tradicija u Križevcima i Koprivničko-križevačkoj županiji govori o dobroj gospodarskoj klimi i otpornosti tvrtki i gospodarstva. Velik broj izlagača daje nam nadu da pozitivno gledamo u bolju budućnost te vjerujem da će ulazak Hrvatske u eurozonu i šengenski prostor pomoći u razvoju i internacionalizaciji poslovanja i dolasku novih investitora na ovo područje. Obzirom na temu Sajma, važno je spomenuti i velike prilike iz fondova Europske unije za ulaganje u zelenije gospodarstvo.“


Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije koja je i partner Sajma, kazao je kako je sa zadovoljstvom prihvatio partnerstvo te je pohvalio Koprivničko-križevačku županiju na svemu što čini za svoje poduzetnike i obrtnike. „Važno je da naše županije njeguju dobrosusjedske odnose i svaka naša suradnja nas posebno veseli. Gospodarstvo Varaždinske županije je treće najrazvijenije u Hrvatskoj, ali i treće najotpornije i najžilavije. Na području Varaždinske županije registrirano je oko 4500 tvrtki, oko 3300 obrta i preko 8000 OPG-ova. Kad to usporedimo s brojem stanovnika, to govori da je gotovo svaki deseti stanovnik županije u nekoj vrsti poduzetničkih voda“, istaknuo je župan Stričak.


Okupljenima se obratio i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn te kazao kako se Sajmom iskazuje ponos gospodarskim sektorom, dodavši: „Važna nam je tema energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Tu politiku jasno zagovaramo od 2017. godine s jasnim ciljem i pogledom prema 2030. godini. Iza svake energetske politike treba stajati pogled prema prirodi, održavanju i čuvanju naših lokalno dostupnih resursa, a to su voda, zbrinjavanje otpadnih voda. Znamo u kojoj mjeri imamo ulaganja u infrastrukturu aglomeracija, tu su i geotermalne vode, ali i svi ostali potencijali za koje, siguran sam, da će i naši sugrađani te gospodarstvenici i poduzetnici upoznati na ovom Sajmu.“


Na današnjoj svečanosti nazočili su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Darko Sobota, saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, počasni konzul RH u Mađarskoj Atila Kos, koprivničko-križevački župan Darko Koren, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, župan Zadarske županije Božidar Longin, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, župan Istarske županije Boris Miletić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, zamjenica župana Ličko-senjske županije Jasna Orešković Brkljačić te brojni drugi predstavnici županija, križevački gradonačelnik Mario Rajn, članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina, predsjednik Uprave tvrtke Radnik Mirko Habijanec, ispred HAPIH-a Franjo Poljak, potpredsjednici HOK-a Joso Smolić i Jelena Ivaniš, predstavnici općina iz Makedonije, BiH i Slovenije, predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Irena Kovačić, dekanica VGU-a u Križevcima Marcela Andreata Koren, direktor Obrtničkog i gospodarskog sajma Božo Barać te brojni drugi uvaženi gosti.


U nastavku programa održan je tradicionalni program krštenja mošta po Križevačkim štatutima, a poseban doprinos svečanosti dale su članice Križevačke djevojačke straže.


Nakon prigodnih govora krenulo se u obilazak Sajma i izlagačkih prostora na kojima su svoje proizvode i usluge predstavili poduzetnici i obrtnici, dok su škole i institucije predstavile svoje programe i aktivnosti.


Tema Sajma je energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije, a program će biti obilježen organizacijom okruglih stolova o poduzetništvu, poljoprivredi i ruralnom razvoju, prezentacijama i stručnim skupovima te turističkim i gastro-izložbama. Također, posjetitelji mogu uživati i u bogatim popratnim događanjima kao što su izložba malih životinja, Martinje po Križevačkim štatutima te modna revija i revija frizura.


Organizator Sajma je Koprivničko-križevačka županija, a suorganizatori su Grad Križevci, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije,  Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Koprivnica, Udruženje obrtnika Križevci, PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica Grada Križevaca i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.


Sajam će trajati do nedjelje, 13. studenoga, a radno vrijeme Sajma je od 9:00 do 19:00 sati.
Natrag
scroll to top