Obrtnici drvoprerađivači, članovi Obrtničke komore Koprivničko – križevačke županije održali su radni sastanak 29. rujna 2021" />
ODRŽAN RADNI SASTANAK OBRTNIKA DRVOPRERAĐIVAČA IZ KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE - Obrtnička Komora Koprivničko-križevačke županije
Disable Preloader

Novosti

Obrtnici drvoprerađivači, članovi Obrtničke komore Koprivničko – križevačke županije održali su radni sastanak 29. rujna 2021. godine u prostorijama Obrtničke komore Koprivničko – križevačke županije.

Sastanak je otvorila Ksenija Kolarević, predsjednica Ceha proizvodnog obrta Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, predsjednica Sekcije drvoprerađivača HOK-a i članica Radne skupine za izradu Prijedloga Nacionalnog plana razvoja prerade drveta i proizvodnje namještaja RH za razdoblje 2022.-2030. godine.

S obzirom na problematiku raspodjele sirovina za obrtnike iz drvoprerađivačkog sektora, javila se potreba za organiziranjem sastanka i potreba rasprave o navedenoj problematici.

Ksenija Kolarević, vlasnica obrta za proizvodnju drvene ambalaže „Koleks” prisutne je upoznala s trenutnom problematikom raspodjele sirovina od strane Hrvatskih šuma za male proizvođače i obrtnike kao i aktivnostima vezanim uz provođenje Pisma razumijevanja koje je potpisano 2017. godine o kojem obrtnici nemaju dovoljno relevantnih informacija.

Većina obrtnika koji se bave drvoprerađivačkom djelatnošću i imaju ugovore sklopljene s Hrvatskim šumama za nabavu sirovina, trenutno se nalaze u problemu jer im količina sirovine koju dobivaju nije dostatna za poslovanje i daljnji rast i razvoj. Iz navedenog razloga, osnovana je Sekcija drvoprerađivača pri Hrvatskoj obrtničkoj komori kako bi se legitimnim instrumentima moglo apelirati prema Ministarstvu poljoprivrede i Hrvatskim šumama kako bi se obrtnicima osigurala potrebna sirovina za rad.

Na sastanku su doneseni sljedeći zaključci:
1. Obrtnici drvoprerađivači traže da im se osigura dostatna količina sirovine od strane Hrvatskih šuma koja je raspodijeljena velikim proizvođačima u drvoprerađivačkoj djelatnosti, a mali proizvođači i obrtnici ne mogu dobiti ni količinu sirovine koju su opravdali, koja im je potrebna za rad i bez koje ne mogu nastaviti poslovanje.

2. Na sastanku je naglašeno kako sirovine ima dovoljno, no ona se ne raspoređuje na pravilan način te se iz navedenog razloga obrtnici ne mogu širiti i razvijati svoje poslovanje zbog nedostatka osnovne sirovine.

3. Zaključeno je kako se i dalje putem svih legitimnih instrumenata treba apelirati prema Hrvatskim šumama da se sirovina za rad raspodjeli obrtnicima kojima je potrebna kako bi mogli svoje poslovanje razvijati i širiti što posljedično vodi i do povećanja broja zaposlenika.
Natrag
scroll to top